Πώς μπορώ να διαφυλάξω την εχεμύθεια του περιεχομένου της διοργάνωσής μου;

Σε προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε ήδη για την κρισιμότητα της προετοιμασίας του διερμηνέα πριν από κάποιο συνέδριο. Για να προετοιμαστούμε σωστά χρειάζεται να έχουμε εκ των προτέρων πρόσβαση στις παρουσιάσεις και το υλικό ενός συνεδρίου, ούτως ώστε να προγραμματίσουμε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για τη μελέτη.

Τι γίνεται, όμως, όταν οι παρουσιάσεις αυτές αφορούν εμπιστευτικά στοιχεία ενός φορέα, τα οποία διέπονται από αυστηρό πρωτόκολλο εχεμύθειας και ο πελάτης είναι διστακτικός στο να τα κοινοποιήσει; Κάτι που κατά κανόνα συμβαίνει σε σεμινάρια, για παράδειγμα, όπου ο εισηγητής διστάζει να παράσχει υλικό, το οποίο περιέχει όλη την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε με πολύ κόπο από τον ίδιο. Και πέρα από τα συνέδρια, όμως, το ίδιο πρόβλημα ανακύπτει και σε άλλες μορφές διερμηνείας, όπως τη δικαστηριακή, στην οποία εύλογα υπάρχει ανησυχία για την αποκάλυψη ευαίσθητων ή νευραλγικών στοιχείων της δικογραφίας, ή σε μεταφράσεις εγγράφων, όπου ακόμα και οι ιδιώτες ανησυχούν για την κοινοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο. Αν θέλουμε να γίνει σωστά η δουλειά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κοινοποίηση των εγγράφων μας προς τον διερμηνέα. Το θέμα είναι η κοινοποίηση να γίνει με ασφαλή τρόπο. Τι θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο; Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές, τις οποίες μπορείτε να υιοθετήσετε ως καλές πρακτικές για να διαφυλάξετε τόσο την εμπιστευτικότητα όσο και την επιτυχία της διοργάνωσής σας.

Ελέγξτε αν ο διερμηνέας συμμετέχει σε επαγγελματικές ενώσεις

Όλες οι επαγγελματικές ενώσεις διαθέτουν κώδικες δεοντολογίας, τους οποίους τα μέλη τους υποχρεούνται να τηρούν και κινδυνεύουν με πειθαρχικές κυρώσεις, εάν δεν το πράξουν. Ως βασικός πυλώνας του μεταφραστικού επαγγέλματος, στο νέο πλαίσιο μάλιστα που διαμορφώνεται και με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, η εχεμύθεια αποτελεί αναπόσπαστο και βασικό κομμάτι των κωδίκων δεοντολογίας όλων των ενώσεων μεταφραστών. Εάν, λοιπόν, ο διερμηνέας που επιλέξατε συμμετέχει σε κάποια επαγγελματική ένωση, αυτό συνιστά ήδη μια πρώτη θετική ένδειξη του ότι είναι ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος για την υποχρέωση εμπιστευτικότητας.

Παρ’ όλα αυτά, είναι αυτό αρκετό; Εύλογα θα αναρωτηθείτε αν αρκεί η συμμετοχή σε μια ένωση για τη διαφύλαξη επαγγελματικών μυστικών και άλλων απόρρητων στοιχείων. Οι κώδικες δεοντολογίας, όπως μου λένε αρκετοί πελάτες, είναι απλώς ευχολόγια που μπορεί μεν να οδηγούν σε πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά όχι σε έννομες συνέπειες. Πώς μπορώ να κατοχυρωθώ περαιτέρω;

Υπογράψτε μια σύμβαση εχεμύθειας με τον διερμηνέα

Η σύμβαση εχεμύθειας συνιστά νομικό έγγραφο και επιφέρει έννομες συνέπειες σε περίπτωση αθέτησης των προβλεπόμενων υποχρεώσεων. Αποτελεί, συνεπώς, σίγουρα ένα ισχυρό χαρτί που σας κατοχυρώνει. Προτείνετε, λοιπόν, στον διερμηνέα να υπογράψετε μία. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει λόγο να αρνηθεί, εφόσον οι όροι συνταχθούν με εύλογο τρόπο.

Ελέγξτε το προφίλ του διερμηνέα

Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποια εγγύηση με αυξημένη βαρύτητα, μπορούν, ωστόσο, να αντληθούν σημαντικά συμπεράσματα και με αυτόν τον τρόπο. Ελέγξτε την πολιτική απορρήτου που υπάρχει δημοσιευμένη στην επαγγελματική ιστοσελίδα του διερμηνέα. Εκεί εξηγούμε αναλυτικά τις πρακτικές που εφαρμόζουμε. Αναζητήστε σχόλια άλλων πελατών. Εκφράστε τους προβληματισμούς σας στον διερμηνέα και συζητήστε μαζί του για να βρείτε πιθανές λύσεις. Όλη αυτή η αλληλεπίδραση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν έχετε να κάνετε με ένα αξιόπιστο άτομο που δρα υπεύθυνα κι έχει επίγνωση των υποχρεώσεών του.

Κανένας από εμάς δεν θα ήθελε να ρισκάρει τη φήμη του και κατ’ επέκταση την ίδια την επιβίωσή του. Η μέριμνα για τη διασφάλιση της εχεμύθειας, εκτός από εσάς, προστατεύει πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους.

———————————————

Η Translation Embassy παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες διερμηνείας συνεδρίων. Η ομάδα μας αποτελείται από επαγγελματίες διερμηνείς διαφόρων γλωσσικών συνδυασμών και μπορούμε να σας στηρίξουμε κατά τον σχεδιασμό του εγχειρήματός σας. Ενδεικτικά παρέχουμε:

  • Υπηρεσίες διερμηνείας (ταυτόχρονη ή διαδοχική) για την εκδήλωσή σας (διά ζώσης)
  • Εξ αποστάσεως διερμηνεία για online εκδηλώσεις
  • Εξασφάλιση ομάδας διερμηνέων για ευρεία γκάμα γλωσσών
  • Βοήθεια για την προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού ή διαδικτυακής πλατφόρμας, αν χρειαστεί
  • Εξειδικευμένες μεταφράσεις για το υλικό του συνεδρίου ή για την εμπορική του προώθηση σε φορείς τους εξωτερικού

Επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση info@translationembassy.com

Επισκεφτείτε μας στη σελίδα: www.translationembassy.com