Τεράστια είναι τα περιθώρια ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού εφόσον βελτιωθούν οι υποδομές και αποκτήσει η Αθήνα ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από το 14o Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES) με τίτλο «Metamorphosis” που πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Μαρτίου 2025, στο Μέγαρο Μουσικής.
Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου η κα Σίσσυ Λυγνού, Πρόεδρος του HAPCO & DES τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο συνεδριακό προορισμό.
Ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα
Ωστόσο αυτή τη στιγμή παράγει αξία 2 δισ. ευρώ και κατέχει την 47η θέση παγκοσμίως σε όρους τζίρου στο σύνολο της διεθνούς συνεδριακής δραστηριότητας. Από τους ανταγωνιστές μας η Πορτογαλία είναι στη θέση 30η θέση και η Ιταλία είναι στη 13η θέση.
«Μπορούμε να ανέβουμε ψηλότερα και να φτάσουμε τα 6-7 δισ. ευρώ αξία σε ετήσια βάση, εάν δημιουργήσουμε νέες υποδομές και σχεδιάσουμε μία προβολή ενταγμένη σε ένα πλαίσιο εθνικής στρατηγικής», τόνισε η κα. Λυγνού.
Η χώρα μας, συμπλήρωσε, προσελκύει ολοένα και περισσότερα και μεγαλύτερα συνέδρια. Το 2024 καταγράφεται άνοδος 20% σε σύγκριση με το 2023 και αντίστοιχη ανάπτυξη θα έχουμε και το 2025. Η ζήτηση όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της HAPCO & DES, η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη μεγάλων συνεδριακών κέντρων, ειδικά η Αθήνα, με το αίτημα δημιουργίας ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου να παραμένει πάντα στο τραπέζι. Χάνουμε κάθε χρόνο 100 μεγάλα διεθνή συνέδρια και 1000 εταιρικές συναντήσεις, είπε η κα. Λυγνού και συμπλήρωσε ότι ενώ έχουμε γενικά αξιόλογες συνεδριακές υποδομές σε όλη τη χώρα δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε μεγάλα συνέδρια.
Από τα στοιχεία της International Congress and Convention Association (ICCA) που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και αφορούν μόνο τα συνέδρια των διεθνών ενώσεων η Ιταλία είναι 1η στην Ευρώπη και ακολουθεί η Ισπανία ενώ η Πορτογαλία είναι στην 7η θέση και η Ελλάδα στην 11η στην Ευρώπη.
διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ: