Αντιμετωπίζοντας τα χρόνια νοσήματα πέρα από τις θεραπευτικές αποφάσεις

Ημερομηνία 17/02/2024, Ολοήμερο
Τοποθεσία Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Διεύθυνση Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα
Επιστημονική Εταιρεία / Φορέας Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ
Τηλέφωνο 211 1871259
Email info@careofchronicpatient.gr registration@careofchronicpatient.gr
Website careofchronicpatient.gr/

Το καινοτόμο επιστημονικό θέμα της Ημερίδας μας, αν και σαφώς προβληματίζει όλες και όλους τους κλινικούς ιατρούς, δεν έχει μέχρι σήμερα αναδειχθεί στην Ελλάδα. Η Ημερίδα απευθύνεται σε κάθε κλινικό ιατρό που θεραπεύει ασθενείς με χρόνιο νόσημα, Ενδοκρινολογικό-Μεταβολικό, Ρευματολογικό, Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, Αιματολογικό, Ογκολογικό. Στο βαθμό που σήμερα δεν υπάρχουν προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την διαμόρφωση της άριστης στάσης των κλινικών ιατρών απέναντι στους ασθενείς με χρόνιο νόσημα, η προσπάθειά μας αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα.

Στο πρώτο μέρος θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την προσέγγιση του ασθενή με χρόνια πάθηση αλλά και της οικογένειας, με έμφαση στην ενσυναίσθηση, τις τεχνικές ενεργητικής ακρόασης, αλλά και την επικοινωνία της διαγνωστικής αβεβαιότητας.

Στο δεύτερο μέρος θα συνεχίσουμε με θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση της στάσης μας, συζητώντας για την ασθενοκεντρική έναντι της πατερναλιστικής ιατρικής, τη θεραπευτική αξία που έχουν η επαύξηση και η μείωση των φαινομένων Placebo και Nocebo, αντίστοιχα, καθώς και εάν τελικά θεραπεύουμε τον ασθενή ή όλη την οικογένεια.

Στο τρίτο μέρος θα συζητηθούν κρίσιμα θέματα που ανακύπτουν κατά την παρακολούθηση ασθενούς με χρόνιο νόσημα, όπως η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων, η διαχείριση των συναισθηματικών αντιδράσεων, της στιγματοποίησης, αλλά και των δυσλειτουργικών έξεων ζωής, καθώς και η συμμόρφωση στη θεραπεία. Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, ειδικότερα δε για την άσκηση της κλινικής Ιατρικής στην εποχή των social media, αλλά και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Την πρόσκληση συνυπογράφουν οι καθηγήτριες και καθηγητές της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ.κ. Γ. Καλτσάς, Ε. Κασσή, Α. Κόκκινος, Μ-Χ. Κυρτσώνη, Ε. Λυμπερόπουλος, Κ. Μακρυλάκης, Μ. Τεκτονίδου, Ν. Τεντολούρης, Α. Χατζηγεωργίου και Γ. Φραγκούλης.

Σας ευχαριστούμε θερμά!

Καθηγητής Πέτρος Π. Σφηκάκης
Διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής
Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Χάρτης

Φόρτωση χάρτη...

Γεωγραφική Περιοχή

  • Αττική – Αθήνα
  • Κατηγορία/ες Συνεδρίου

  • Συνέδριο για την Ιατρική Επιστήμη
  • Συνέδριο Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής
  • Το MedicalCongress.gr είναι ανεξάρτητο Ενημερωτικό Site Συνεδρίων. Δεν διοργανώνει, δεν έχει σχέση με τα αναφερόμενα Συνέδρια και δεν έχει άλλες πληροφορίες. Προσπαθούμε για την ορθότητα των πληροφοριών. Αλλά να τις επιβεβαιώνετε.

    Παρακαλούμε τους Διοργανωτές να μας στέλνουν τις Διορθώσεις ή τις Συμπληρωματικές πληροφορίες των Καταχωρημένων Συνεδρίων στο e-mail: elena [at] synedrio.gr