Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής «ενημερωμένης συγκατάθεσης» (informed consent)

Ημερομηνία 19/10/2021, Ολοήμερο
Τοποθεσία Online
Διεύθυνση -, -
Επιστημονική Εταιρεία / Φορέας το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική»).
Website eu.bbcollab.com/guest/ef135d80ecad4aae9c8388cd52b48f17

Η ενημερωμένη συγκατάθεση στο επίκεντρο διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής

Στο κρίσιμο και επίκαιρο θέμα της «ενημερωμένης συγκατάθεσης» (informed consent), δηλαδή την έννοια και τη σπουδαιότητα της συγκατάθεσης του ασθενούς στη σύγχρονη ιατρική θεωρία και πρακτική, θα εστιάσει το φετινό διεθνές διαδικτυακό συνέδριο στις 19 Οκτωβρίου 2021 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική»). Για το συνέδριο επίσης συνεργάζονται το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής και το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Τί είναι η «ενημερωμένη συγκατάθεση»; Πώς εξελίχθηκε ιστορικά σε ένα κοινωνικό πλαίσιο πέρα από τους νόμους σε ηθικό καθήκον της ιατρικής επιστήμης, το οποίο συνδέεται άμεσα με την αρχή του σεβασμού της αυτονομίας; Ποιά προβλήματα κατανόησης και επικοινωνίας συναντώνται στην κατανόηση και την αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τις πιθανότητες; Η σύγχρονη ανάλυση του όρου με βάση και την περίπτωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της έχει έρθει στο παγκόσμιο προσκήνιο και στον πυρήνα της ιατρικής επιστήμης. Επιπλέον, στο συνέδριο θα υπάρχει ειδική ενότητα με τίτλο «Η συμβολή της Ισμήνης Κριάρη στη Βιοηθική», προς τιμήν της Ομότιμης Καθηγήτριας και πρώην Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνης Κριάρη.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν σημαίνοντες επιστήμονες από διάφορους κλάδους, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, όπως ο Roberto Andorno του Institute of Biomedical Ethics and History of Medicine του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, και ο Ravi Wankhedkar, Treasurer της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης (WMA), οι οποίοι θα αναλύσουν από την ιδιαίτερη σκοπιά τους τα εν λόγω βιοηθικά ζητήματα καθώς και τις επιπτώσεις της «ενημερωμένης συγκατάθεσης».

Η Διεθνής Έδρα Βιοηθικής (International Chair in Bioethics) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός και πλέον αποτελεί και επίσημα Cooperating Center της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης (World Medical Association). Η WMA από την πλευρά της έχει μια μακρόχρονη ιστορία συνεργασίας με την ICB, η οποία και έχει εξελιχθεί σημαντικά σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα μέσω της συνεργασίας στο Διεθνές Συνέδριο Βιοηθικής και, πιο πρόσφατα, στο Τμήμα Εκπαίδευσης Online δραστηριοτήτων της ICB.

Αυτή είναι η έκτη κατά σειρά χρονιά που εορτάζεται στον ελληνόφωνο χώρο η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής με το εν λόγω διαδικτυακό συνέδριο. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν την

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, από τις 18.00-20.00, και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://eu.bbcollab.com/guest/ef135d80ecad4aae9c8388cd52b48f17

Σημειώνεται ότι θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου στους συμμετέχοντες που θα εγγραφούν ΕΔΩ.

Χάρτης

Φόρτωση χάρτη...

Γεωγραφική Περιοχή

Κατηγορία/ες Συνεδρίου

  • Συνέδριο για την Ιατρική Επιστήμη
  • Το MedicalCongress.gr είναι ανεξάρτητο Ενημερωτικό Site Συνεδρίων. Δεν διοργανώνει, δεν έχει σχέση με τα αναφερόμενα Συνέδρια και δεν έχει άλλες πληροφορίες. Προσπαθούμε για την ορθότητα των πληροφοριών. Αλλά να τις επιβεβαιώνετε.

    Παρακαλούμε τους Διοργανωτές να μας στέλνουν τις Διορθώσεις ή τις Συμπληρωματικές πληροφορίες των Καταχωρημένων Συνεδρίων στο e-mail: elena [at] synedrio.gr