Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές & Βιοανάδραση

Ημερομηνία 18/05/2018 - 20/05/2018, Ολοήμερο
Τοποθεσία Σεμιναριακό χώρο του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Διάσταση»
Διεύθυνση Σουρή 3, Βόλος
Τηλέφωνο 2421052570
Email dias23@otenet.gr
Website www.relax-now.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=162&lang=gr

Περιγραφή σεμιναρίου

Κύριος στόχος του Σεμιναρίου είναι να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες να ασχοληθούν αποτελεσματικά με την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών*. Αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν α) λειτουργική αντίληψη και κλινική σκέψη σχετικά με τις συνθήκες, τους παθογενετικούς μηχανισμούς και την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών και β) επαρκείς γνώσεις της βιοανάδρασης (biofeedback) για την αποτελεσματική χρήση της στην κλινική πράξη. Η πρακτική άσκηση θα γίνει με εξοπλισμό (μηχανήματα και λογισμικό) τελευταίας τεχνολογίας χρησιμοποιώντας τα βιοσήματα EMG, EEG, GSR, BVP, RSP, Temp.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε 5 ενότητες:

Ενότητα Α – Εισαγωγικά Θέματα:

Με δεδομένο ότι για την αποδοτική αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών ο θεραπευτής πρέπει να έχει μια εξαιρετικά λειτουργική αντίληψη της νευροφυσιολογίας της αντίδρασης του στρες, οι ενότητες «Νευροφυσιολογία του Στρες», «Στρεσοπαράγοντες», «Εξέλιξη του Νευρικού Συστήματος», «Αντίδραση Φυγής ή Πάλης», «Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής» και «Συμπαθητική Διέγερση» θα εισάγουν στις «Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές» και στους παθογενετικούς μηχανισμούς τους.

Ενότητα Β – Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές:

Οι Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές συζητιούνται και περιγράφονται ψυχοφυσιολογικά υπό το πρίσμα της απόκλισης του ψυχονευροενδοκρινικού άξονα από την φυσιολογική λειτουργία του. Εξηγείται ο κοινός βασικός παθογενετικός μηχανισμός τους και η εξειδίκευση του συμπτώματος/δυσλειτουργίας μέσω προδιαθέσεων, μηχανισμών μάθησης, σωματοποίησης και έκφρασης. Θα αναφερθούν παραδείγματα και μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών από όλα τα συστήματα του οργανισμού (ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, αναπνευστικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό κλπ). Ο πανικός, οι φοβίες, οι κεφαλαλγίες, το κροταφογναθικό σύνδρομο, τα μυοσκελετικά προβλήματα, το ευερέθιστο έντερο και η βραδινή ενούρηση θα συζητηθούν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια.

Ενότητα Γ – Βιοανάδραση:

Μετά από την κατανόηση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών, ακολουθεί το θεωρητικό σκέλος της βιοανάδρασης (biofeedback). Εισαγωγικά θα συζητηθεί η “ανάδραση” ως απαραίτητος μηχανισμός ανατροφοδότησης στην θεραπευτική πράξη. Ακολουθεί λεπτομερής παρουσίαση της βιοανάδρασης καθώς και των βιοσημάτων, αισθητήρων, συσκευών, μορφών, λογισμικού κλπ.

Ενότητα Δ – Πρακτική Άσκηση:

Πρακτική εκπαίδευση στη βιοανάδραση (biofeedback). Τοποθέτηση αισθητήρων, χειρισμός μηχανημάτων και ρυθμίσεις λογισμικού. Για την πρακτική άσκηση θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μηχανήματα (NeXus_10 ή/και NeXus_4 της MindMedia) και όλοι οι συμμετέχοντες θα κατακτήσουν ικανοποιητικό επίπεδο επάρκειας για χρήση της βιοανάδρασης στο κλινικό τους περιβάλλον. Προτείνεται στους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους το φορητό τους υπολογιστή για (δωρεάν) εγκατάσταση του λογισμικού Biotrace+ (αλλά και για την αποθήκευση του πρόσθετου υλικού που θα δοθεί στο σεμινάριο).

Ενότητα Ε – Άσκηση Χαλάρωσης:

Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε μία αποτελεσματική και καλά προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα άσκηση χαλάρωσης (του Δ. Χρηστίδη). Η εν λόγω εκπαίδευση είναι μοιρασμένη και στις 3 ημέρες του σεμιναρίου για την αποδοτικότερη εμπέδωσή της.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες Υγείας (σωματικής και ψυχικής) που επιθυμούν να εκπαιδευτούν πρακτικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών και στη χρήση της βιοανάδρασης (biofeedback) στην κλινική τους πράξη. Ενδεικτικά, απευθύνεται σε γιατρούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς κ.α.

Πρόγραμμα

Παρασκευή: (09:00 – 19:00):
Νευροφυσιολογία του Στρες
Στρεσοπαράγοντες
Εξέλιξη του Νευρικού συστήματος
Αντίδραση φυγής ή πάλης – Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής
Συμπαθητική διέγερση – παθογενετικοί μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών
Άσκηση χαλάρωσης – βιωματική
Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές

Σάββατο: (09:00 – 19:00):
Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση
Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές – συνέχεια
Πανικός – Φοβίες
Κεφαλαλγίες
Κροταφογναθικό Σύνδρομο
Μυοσκελετικά προβλήματα
Ακράτεια ούρων – Βραδινή ενούρηση
Από την ανάδραση στη βιοανάδραση
Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό βιοανάδρασης

Κυριακή: (09:00 – 18:00):
Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση
Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό βιοανάδρασης
Βιοανάδραση – Εργαστήριο – Πρακτική άσκηση

Προσκεκλημένος Ομιλητής

Το Σεμινάριο θα υποστηρίξει με την ειδική ομιλία του ο Καθηγητής κ. Σπύρος Βασδέκης M.D., Ph.D.

Ο κ. Βασδέκης είναι Καθηγητής  Αγγειοχειρουργικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ‘Αττικόν’.

Έχει εκπαιδευτεί σε διαχείριση στρες (Ισπανία) και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Διαχείριση Στρες και Προαγωγή Υγείας’ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης (μεταξύ πολλών άλλων) Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης του Στρες.

Ο τίτλος της ομιλίας του είναι “Διακύμανση Καρδιακού Ρυθμού“. Στόχος είναι να ενημερωθούν σωστά οι επαγγελματίες υγείας για τη σημασία της διακύμανσης του καρδιακού ρυθμού (HRV – Heart Rate Variability) και τους τρόπους εκπαίδευσής της με τη χρήση της βιοανάδρασης (biofeedback).

Ημερομηνίες
Παρασκευή,  12/05/2017 -: (09:00 – 19:00)
Σάββατο,      13/05/2017 -: (09:00 – 19:00)
Κυριακή,       14/05/2017 -: (09:00 – 18:00)

Τόπος Διεξαγωγής του Σεμιναρίου
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον σεμιναριακό χώρο του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Διάσταση». Η ακριβής τοποθεσία, για όσους έρθουν με GPS είναι 39.367693, 22.959967 και η διεύθυνση είναι Σουρή 3, Βόλος (γωνία Γιάννη Δήμου και Σουρή). Οι συνθήκες στάθμευσης στην περιοχή είναι άνετες.

Πιστοποίηση Επιτυχούς Παρακολούθησης
Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Διάσταση» είναι Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2. Στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα χορηγηθεί «Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2».

Κόστος συμμετοχής: € 450,00

Χάρτης

Φόρτωση χάρτη...

Γεωγραφική Περιοχή

  • Θεσσαλία
  • Κατηγορία/ες Συνεδρίου

  • Συνέδριο Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής
  • Συνέδριο Ψυχολογίας
  • Το MedicalCongress.gr είναι ανεξάρτητο Ενημερωτικό Site Συνεδρίων. Δεν διοργανώνει, δεν έχει σχέση με τα αναφερόμενα Συνέδρια και δεν έχει άλλες πληροφορίες. Προσπαθούμε για την ορθότητα των πληροφοριών. Αλλά να τις επιβεβαιώνετε.

    Παρακαλούμε τους Διοργανωτές να μας στέλνουν τις Διορθώσεις ή τις Συμπληρωματικές πληροφορίες των Καταχωρημένων Συνεδρίων στο e-mail: elena [at] synedrio.gr